Ukrajna nem hajlandó bármi áron a békéről tárgyalni – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Sun című brit napilapnak adott, kedden ismertetett nyilatkozatában.


Az interjúban Zelenszkij úgy fogalmaz: az ukrán kormány nem hiszi, hogy Oroszország, személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök be akarná fejezni a háborút.

Az ukrán elnök elismerte, hogy a hadszíntéren nehéz a helyzet, de határozott nemmel válaszolt arra a saját maga által feltett kérdésre, hogy Ukrajna kész lenne-e “barátságot kötni vagy diplomáciai tárgyalóasztalhoz ülni Oroszországgal”.

Zelenszkij elismerte azt is, hogy Ukrajnának több sikerre lenne szüksége a hadszíntéren, de cáfolta, hogy a hadműveletekben patthelyzet alakult volna ki, ahogy azt az ukrán vezérkari főnök nemrégiben kijelentette.

Egy ember meghalt és hat megsebesült a kelet-ukrajnai Donyeck megyét ért éjszakai orosz drón- és rakétatámadásokban – közölte kedden az ukrán belügyminiszter.
A rakéták eltaláltak egy kórházat Szelidove városában, valamint egy szénbányát Kotljarevszkben, továbbá károkat szenvedtek vagy megsemmisültek polgári infrastrukturális objektumok.

A kórház két épülete megrongálódott, hat civil megsérült. A romok alatt áldozatok lehetnek, a keresési műveletek folytatódnak.

A szénbánya elleni támadásban egy munkás meghalt. Négy épület, 19 jármű és egy villanyvezeték sérült meg. Harminckilenc bányász a föld alatt rekedt, de valamennyiüket sikerült kimenteni.

Az ukrán légierő közleményében azt írta, hogy az orosz erők négy irányított rakétával, egy robotrepülőgéppel és tizenegy drónnal támadtak. Tíz drónt és a robotrepülőgépet megsemmisítette az ukrán hadsereg. A közleményben nem részletezték, hogy vannak-e áldozatok, és a kórház működik-e még.

A múlt héten legalább négy ember meghalt Szelidovéban, miután orosz rakétacsapás ért egy lakóházat.

Előre be nem jelentett látogatásra Kijevbe érkezett Boris Pistorius német védelmi miniszter kedden, hogy megbeszéléseket folytasson ukrán hivatali kollégájával, Rusztem Umerovval – a berlini közlemény szerint az Ukrajnának nyújtott német támogatás megerősítéséről tárgyalnak.

A megbeszélések fő témái egyebek mellett az ukrán katonák kiképzése és a katonai segítségnyújtás.

A mostani Pistorius második kijevi látogatása, amióta védelmi miniszterként hivatalba lépett. Legutóbb februárban járt Kijevben.

Hétfőn Kijevbe érkezett – szintén előre be nem jelentett látogatásra – Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is. Egyúttal az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Államok 100 millió dollár új katonai segélyt folyósít Ukrajna számára az ország védelmi szükségleteinek biztosítására.

Ugyancsak hétfőn jelentette be a Lvivi Regionális Katonai Igazgatóság vezetője, hogy Magyarország 100 darab lélegeztetőgépet küldött Ukrajnának.