A jogszabály szerint januártól egységesen 13,8 százalékkal, azaz az idei infláció mértékével nőnek a nyugdíjak, majd 2024 szeptemberéig elvégzik a nyugdíjak újraszámítását.

A törvény azonos munkáért azonos, járulékbefizetésen alapuló nyugdíjat irányoz elő és – egy átmeneti időszak után – 65 évben egységesíti a nyugdíjkorhatárt, szűkítve a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét és a jogosultak körét.

A múlt heti tüntetések hatására a képviselők megszavazták, hogy a bányászok továbbra is 45 évesen mehetnek nyugdíjba.

Miután múlt héten a szenátus már megszavazta a jogszabályt, hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.

Az RMDSZ megszavazta a nyugdíjtörvényt annak ellenére, hogy messzemenően elégedetlen a kormány eljárásával, amely érdemi vita nélkül, pár nap alatt átverte a parlamenten a tervezetet. A magyar érdekvédelmi szövetség szociális és családügyi politikusa, Csép Éva Andrea szerint szükség lett volna nagyobb szakmaiságra azért, hogy ne kelljen majd rövid időn belül újra és újra módosítani és javítani a jogszabályt. Az új nyugdíjtörvény messze nem tökéletes, a sürgősségi parlamenti eljárásban tárgyalt verzió nem tér ki bizonyos kategóriákra, ugyanakkor tartalmaz támogatható rendelkezéseket is – nyilatkozta a képviselő, aki Hermann Endrének nyilatkozott.