Románia és Bulgária schengeni csatlakozása felkerült az uniós bel- és igazságügyi miniszterek december eleji brüsszeli ülésének ideiglenes napirendjén – derül ki az Európa Tanács honlapján közzétett adatokból.

Egyelőre nem világos, hogy a határellenőrzéstől mentes térség általános helyzetéről szóló véleménycserére után rendeznek-e szavazást Románia és Bulgária csatlakozásáról.

Egy évvel korábban Ausztria és Hollandia ellenállása miatt ismét elmaradt a schengeni bővítés, annak ellenére, hogy Románia és Bulgária 2011 óta megfelel a csatlakozási kritériumoknak.

Korunk egyik legégetőbb kérdésének nevezi Bulgária és Románia schengeni csatlakozását két osztrák kutató a Die Presse című tekintélyes napilapban megjelent kommentárjában. Sophia Beiter és Sebastian Schäffer, a Duna Régió és Közép-Európa Intézet két munkatársa szerint az osztrák kormány vétója a kérdésben rövidlátó, stratégiája mind Ausztriának, mind az EU-nak kárt okoz.

A vétó fenntartása árt a gazdasági kapcsolatoknak Ausztria és a két fekete-tengeri állam között, másfelől serkentheti az euroszkepticizmust és a frusztrációt, különösen a fiatalabb választók körében, további lendületet adhat a populistáknak a jövő évi választásokon.