A Román Rádió 30 évvel ezelőtt kezdeményezte és szervezte meg először a Gaudeamus Könyvvásárt, felvállalva ezzel a hazai könyvpiac támogatását. Az esemény azóta az ország legnagyobb könyvásárává nőtte ki magát. Az idén 95 éves közszolgálati rádió, amely az elmúlt 30 esztendő során több mint 140 alkalommal szervezte meg a Gaudeamust, a világ egyetlen olyan médiaintézménye, amely jelentősen hozzájárult a hazai könyvpiac szerkezetének kialakításához.

A könyvvásár mostani, ünnepi kiadását november 22. és 26. között szervezik meg Bukarestben, a Romexpo vásárcsarnok központi pavilonjában. A naponta 10 és 20 óra között látogatható vásárra a belépés ingyenes. A hivatalos megnyitó november 22-én, szerdán 12 órakor lesz. A kiadás tiszteletbeli elnöke Ion Bogdan Lefter író, irodalomkritikus, egyetemi tanár és publicista.

A Gaudeamus Könyvvásár jelen kiadást négy szinten, több mint 5500 négyzetméteren rendezik meg, csaknem 200 kiadó részvételével és több mint 500 kiadói esemény megszervezésével. Az események folyamatosan frissülő programja november 21-től elérhető a www.gaudeamus.ro weboldalon.

A rendkívül változatos program között két magyar vonatkozású esemény is lesz. November 25-én, szombaton 14 órától bemutatják Demény Péter Visszaforgatás című regényét román nyelven, Kocsis Francisco fordításában, majd november 26-án, vasárnap 11 órától Kerékgyártó István Márk, aki 6 évesen megmentette a világot című mesekönyvét ismerhetjük meg. A kötetet Bara Hajnal fordította román nyelvre. Előbbi könyvet a Curtea Veche kiadó, utóbbit az Ars Libri gyermekkönyvkiadó standjánál mutatják be a szerzők jelenlétében.

A Gaudeamus Könyvvásáron idén is jelen lesz a Román Rádió kiadója, a Casa Radio, amely idén ünnepli fennállásának 25-ik évfordulóját. A kiadó negyedévszázados tevékenysége alatt a kulturális örökség részét képező hangfelvételeket, rádiós produkciókat, értékes zenei és színpadi felvételeket jelentetett meg. November 25-én, szombaton 13:30 órakor pedig bemutatja legújabb kiadványát, A mikrofont választottam – Interjúk a Román Rádióban (1993-2004) című hangoskönyvet. A Monica Lovinescu írásaiból és hangján megszólaltatott album emléket állít a száz évvel ezelőtt született és Párizsban 2008-ban elhunyt író, újságíró, irodalomkritikus, a külföldi kommunistaellenes kulturális ellenállás egyik legismertebb, a Szabad Európa Rádiónál betöltött szerepe folytán legnagyobb hatású alakjának. Monica Lovinescu hangoskönyve szenvedélyes betekintést nyújt a közelmúlt kulturális életébe, a román és francia kultúra nagy pillanataiba, ugyanakkor feleleveníti a külföldi száműzetésben élő hazai személyiségekkel való nagy találkozásokat.