A TAROM péntek reggeli járatával 16 állampolgár és családtagjaik érkeztek Romániába a Gázai övezetből – számolt be a külügyminisztérium.


A közlemény szerint 17 román állampolgár jutott át Egyiptomba a keddi nap folyamán. Őket a külügyminisztériumi válságstáb mobil konzuli egysége Kairóba kísérte. Egyikük Egyiptomban maradt.
Összesen 237-re tehető azoknak a román állampolgároknak és családtagjaiknak a száma, akiket kimenekítettek a Gázai övezetből és Romániába szállítottak.

Közben ismét felfüggesztették az ENSZ segélyszállítmányait Gázába az üzemanyaghiány és a kommunikáció leállása miatt. Ez tovább mélyíti az éhező és hajléktalan palesztinok ezreinek nyomorúságát, miközben folytatódnak az izraeli csapatok és a Hamász fegyveresei között harcok az enklávéban.
Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerint a civilek az élelmiszerellátás hiánya miatt „az éhezés azonnali lehetőségével” szembesülnek. Ráadásul időnként légicsapások érik a terület déli régiót is, ahova a palesztinok az izraeli hadsereg utasítására menekültek.
Semmi jele annak, hogy a hetedik hetébe lépő háború enyhülne, az egyre sűrűbb nemzetközi tűzszüneti felhívások ellenére. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint több mint 11 500 palesztin vesztette életét az izraeli katonai megtorlásban. Az áldozatok között csaknem ötezer gyermek.