Janet Yellen tárgyalásokat folytat Kína gazdaságpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettesével, Ho Li-fenggal, előkészítve a két ország elnökének jövő heti találkozóját.

Joe Biden elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping várhatóan az Ázsia-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés csúcstalálkozóján, San Franciscóban tart megbeszélést. A két elnök közel egy éve folytatott hasonló eszmecserét.

Egy közelmúltban megjelent közleményében az amerikai pénzügyminiszter asszony „komoly aggodalmát” fejezte ki „Peking tisztességtelen gazdasági gyakorlata miatt”. Megemlítette ezek között „nem piaci eszközök széles körű alkalmazását, a piacra jutás akadályozását és az amerikai cégekkel szembeni kényszerítő lépéseket”. Eközben a pekingi tisztviselők elégedetlenek az amerikai cégek kínai befektetéseire vonatkozó szabályok szigorításával. Nem nézik jó szemmel azt sem, hogy Amerika a kritikus ellátási láncok diverzifikálásával távolodni próbál Kínától. Az Economist szerint Yellen miniszter asszony és Ho kormányfő-helyettes egy dologban legalább egyetértenek: mindketten úgy vélik, a világ két legnagyobb gazdaságának szétválasztása katasztrofális lenne.