Mától meghatározatlan ideig felfüggeszti az ügyfélszolgálati tevékenységet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS), valamint annak bukaresti és megyei kirendeltségei.

Az Agerpres szerint az alkalmazottak elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a hatóságok nem találnak megoldást a „tisztességes bérezésükre”.

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) tegnapi közleménye szerint az egészségbiztosítási pénztárak alkalmazottainak bére 2018 óta nem nőtt, ezért beterjesztettek a Parlamentbe egy tervezetet a bérezési problémák megoldására. Az előző parlamenti ülésszak utolsó hetén a tervezet felkerült a képviselőházi ülés napirendjére, de végül nem szavaztak róla, arra hivatkozva, hogy az intézkedés túl nagy terhet róna a költségvetésre. A szakszervezeti képviselők szerint az egészségbiztosítási pénztárak alkalmazottainak 90 százaléka – az intézményvezetőket leszámítva – hozzájárulását adta a tiltakozás kirobbantásához. Így ma „súlyos zavarok” lesznek az ügyfélszolgálati tevékenységben, késni fog a szolgáltatóktól, vállalatoktól (betegszabadság esetén), illetve az országos egészségügyi programok keretében benyújtott dokumentumok feldolgozása – figyelmeztettek.