MTI/Czeglédi Zsolt

Szatmárnémetiben felavatták Petőfi Sándor egészalakos szobrát. Az eseményen Kelemen Hunor RMDSZ-elnök hangsúlyozta: Petőfi egészen különleges helyet foglal el a magyarok emlékezetében, Mátyás király mellett talán az egyetlen történelmi alak, aki afféle népmesei hőssé nemesedett.

„Legnagyobb költőnk szobra nem csak a kulturális örökségről, a művészet iránti elkötelezettségről, de a nemzeti identitásról és a büszkeségről is szól. Vagyis mindarról, ami ezt a közösséget meghatározza” – fogalmazott Kelemen Hunor. Az RDMSZ elnöke emlékeztetett, hogy Szatmár és vidéke volt a legfőbb helyszíne a költő alkotásainak: Szatmárnémetiben 46, Nagykárolyban 6, Erdődön 12, míg a közeli Koltón 31 versét írta meg Petőfi, közülük több a magyar irodalom legnagyobb remekei közé tartozik.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti RMDSZ-es polgármestere a szobor létrehozására utalva elmondta: a városi RMDSZ-ben megszületett szoborállítási ötletet az Identitás Alapítvány kuratóriuma karolta fel, Deák Árpád alkotását pedig az eddigi, István téri mellszobor helyén helyezték el.