Gálaesttel ünnepli 95-ik születésnapját a román közszolgálati rádió, amelynek első adását 1928. november 1-jén, 17 órától sugározták Bukarestből. Idén ugyancsak november 1-jén 17 órai kezdettel rendezik meg a Román Rádió koncerttermében a születésnapi gálát, amelyen 12 díjat osztanak ki különböző területeken nyújtott kivételes teljesítmények jutalmazására.

A Román Rádió közleménye szerint az esemény egy sajátos kezdeményezés, a hiteles értékek ünnepe, amelyen az identitásunk építésében nyújtott egyéni és kollektív teljesítményt díjazzák. Az egyes tevékenységi területek a következők: kultúra és művészetek, oktatás, innováció és tudomány, multikulturalizmus, egészségügy, környezetvédelem, társadalmi kampányok, helyi kezdeményezések, hagyományok és népművészet, vállalkozói szellem, sport, továbbá „Románia nagykövetei” kategória. A Román Rádió Gála trófeáit Lucian Butucariu képzőművész, a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem tanára készítette.

A Gála beleillik a Román Rádió szellemiségébe, ugyanis a rádió akkor rögzíti a történelmet, amikor az történik. A születésnapi esemény célja éppen az, hogy olyan keretet teremtsen, amely az elkövetkező idők során is hiteles képet mutat majd arról, hogyan jöttek létre az életünket szervező megoldások a mögöttük álló emberek által. Emlékeztet bennünket arra, hogy minden teljesítmény erőfeszítést és áldozatot igényel, és csak így járulhat hozzá közös megvalósításainkhoz.

A Román Rádiótársaság közleményében kiemeli: az emberi szellem szimbólumaként tekint a hangra. Ez az egyetlen dolog, amely ha hiteles, változatlanul megmarad a folyamatosan változó világunkban. Ezért fontos, hogy felelősségteljesen bánjunk a hangunkkal és az általa közvetített üzenetekkel. A rádió is ezt teszi egy olyan korban, amelyben gyakran eláraszt bennünket az állandó zaj, és amelyben a sokféle hatás és választási lehetőség közepette könnyen elmosódhat identitásunk.