Megnyitották szombaton a Gázai övezet és Egyiptom határán lévő rafahi ellenőrzőpontot humanitárius segélyszállítmányok előtt.


Az egyiptomi állami televízió élőben közvetítette, ahogy a teherautókból álló konvoj átlépi a határt. A teherautók gyógyszereket, gyógyászati berendezéseket és korlátozott mennyiségű élelmiszert szállítanak.

Hogy a határátkelő meddig tart nyitva, egyelőre nem tudni.
A rafahi átkelő az egyetlen belépési pont a Gázai övezetbe, amelyet nem Izrael ellenőriz.

Két amerikai túszt – egy anyát és lányát – engedett szabadon pénteken a Hamász fegyveres szárnya, az Ezzedin al-Kasszam Brigádjai „humanitárius okokra” hivatkozva.
A lépéssel bizonyítani akarják az amerikai nép és a világ számára, hogy „Joe Biden amerikai elnök és fasiszta kormányának vádjai hamisak és alaptalanok” – mondta Abu Ubaida, a brigádok szóvivője. A túszok elengedése Katar közbenjárására történt – közölte a szóvivő. A Hamász állítása szerint kétszáz túszt ejtett az október 7-i támadások alatt, további ötven embert pedig más fegyveres csoportok tartanak fogva.
Állapotukról egyelőre annyit közöltek, hogy 20 személy egy izraeli légicsapás során életét vesztette. A Hamász korábban azt hangoztatta, hogy az elrabolt túszokat az izraeli börtönökbe zárt hatezer palesztin rabért cserébe hajlandóak csak elengedni. A Hamász által fogvatartottak között nők, gyermekek, idős emberek és más országok állampolgárai is vannak. Ezek az országok az izraeli hadsereggel együttműködve dolgoznak állampolgáraik kiszabadításán.

Az izraeli légierő további csapásokat mért a Hamász iszlamista terrorszervezetre a Gázai övezetben – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szombaton.
A célpontok között egyebek között hadműveleti parancsnokságok és rakétaindító állomások voltak, továbbá sikerült megsemmisíteni többszintes épületekben elhelyezett megfigyelőállásokat és mesterlövészfészkeket – tudatták. A közlés szerint megölték a Hamász fegyverzetfejlesztésért felelős tagját.
Eközben a Jediót Ahronót című újság hírportálja arról jelentett magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva, hogy a túszul ejtett amerikai állampolgárok szabadon engedése ellenére sem tett le Izrael arról a tervéről, hogy szárazföldi hadműveletet indítson a Hamász ellen.

A palesztinokkal szolidarizáló tüntetést szervez szombaton 16 órá-tól a Romániai Palesztin Közösség Egyesülete a bukaresti Egyetem téren.
A csendőrség közölte, hogy a többi illetékes intézménnyel együtt gondoskodni fog a közrend és a demonstrálók biztonságának védelméről.
Pénteken az Iszlám Együttműködés Szervezete 22 tagállamának romániai nagykövete közös nyilatkozatban ítélte el a Gáza és Ciszjordánia elleni „folyamatos agressziót”.
A palesztin nagykövetségen tartott találkozón Szaúd-Arábia, Palesztina, Libanon, Algéria, Egyiptom, Indonézia, Irán, Irak, Jordánia, Kazahsztán, Kuvait, Líbia, Kuvait, Líbia, Malajzia, Nigéria, Szíria, Marokkó, Egyesült Arab Emírségek, Katar, Törökország, Tunézia, Szudán és Pakisztán diplomáciai képviselői vettek részt.