Izraelbe látogat ma Marcel Ciolacu miniszterelnök – közölték kormányközeli források. A kormányfő izraeli hivatali kollégájával, Benjámín Netanjáhúval találkozik.

A miniszterelnököt Luminiţa Odobescu külügyminiszter és Angel Tîlvăr védelmi miniszter is elkíséri.

Az Agerpres szerint látogatás oka, hogy Izrael területén és a Gázai övezetben román állampolgárok is vannak, akik kérték hazaszállításukat.

Frissítés:

Románia következetes marad a közel-keleti kapcsolataiban, és békét szorgalmaz a térségben, de a nehéz időkben feltétel nélkül szövetségesei mellett áll – jelentette ki ma Tel-Avivban Marcel Ciolacu az izraeli kormányfővel tartott megbeszélései után.

Marcel Ciolacu hangsúlyozta, hogy a Hamász terrortámadásait követő izraeli látogatása az izraeli nép iránti szolidaritás kifejezése.

A román kormányfő rámutatott, hogy Románia határozottan elítéli az elmúlt napok izraeli eseményeit, és a nemzetközi közösséggel együtt a túszok és elrabolt személyek azonnali szabadon bocsátására szólítja fel a Hamászt, valamint arra, hogy tartózkodjanak minden további agressziótól, különösen a polgári célpontok ellen. Emlékeztetett arra, hogy a demokratikus államok törvényhozó testületei közül a román parlament volt az első, amelyik Izraellel szolidarizáló nyilatkozatot fogadott el.

A román kormányfő elmondta azt is, hogy a találkozón köszönetet mondott az izraeli miniszterelnöknek a több mint 2200 román állampolgár biztonságos hazatelepítésében nyújtott támogatásáért. Végezetül kijelentette: sürgős szükség van a tartós békére a Közel-Keleten.