Az ügyészség 44 helyszínen tartott házkutatást vasárnap Arad, Bihar, Fehér, Hunyad és Szeben megyében. Több helyszínen több mint 48 tonna hulladékot találtak, mobiltelefonokat, iratokat, laptopokat, valamint pénzt foglaltak le. A Környezetvédelmi Őrség több mint 100 ezer lejre szabott ki bírságot, és elrendelte három cég tevékenységének megszüntetését.

A kihallgatások után a bűnszervezet hét vezetőjét őrizetbe vették, és előzetes letartóztatásuk elrendelését kérik a törvényszéktől. A többi gyanúsított ellen, akik többnyire fuvarozók, szabadlábon folytatódik az eljárás.

A 2021-ben létrehozott bűnszervezet értékesítés vagy újrahasznosítás ürügyén hozott be külföldről hulladékot, veszélyeztetve ezzel a lakosság egészségét és a környezetet.

A lebukás kockázatának csökkentése érdekében a fuvarozók csak hétvégén és általában éjszaka érkeztek a román határhoz, kihasználva az ellenőrzéseket végző személyzet fáradtságát, valamint azt, hogy a környezetvédelmi ellenőrök olyankor nincsenek jelen a határátkelőkön – részletezte az ügyészség.

Közleménye szerint a bűnszervezet ellen indított eljárás során 57, összesen több mint 1500 tonna hulladékból álló illegális szállítmányt talált az ügyészség.