Nem áll fenn a Románia számára nyújtott európai alapok felfüggesztésének veszélye – nyilatkozta az Agerpresnek Corina Creţu európai parlamenti képviselő, aki kifejtette, Románia költségvetési deficitje valóban jóval meghaladja a Stabilitási és Növekedési Paktumban megszabott 3 százalékos felső határt.

‘Ami a strukturális alapok felfüggesztésének lehetőségét illeti, a megállapodás rendelkezései nagyon egyértelműek. A túlzott költségvetési hiány kiigazítására irányuló eljárás megindítása a megelőző szakaszban a GDP 0,2 százalékáig terjedő bírsággal vagy a strukturális alapok felfüggesztésével járhat. Az eljárás hosszadalmas, és a kohéziós alapok felfüggesztéséről a Tanácsnak kell szavaznia. Ennek kicsi a veszélye, különösen azért, mert a kormány együttműködött az Európai Bizottsággal, és igyekszik csökkenteni a költségvetési hiányt.

A híresztelésekkel ellentétben nem áll fenn az uniós alapok felfüggesztésének veszélye – nyomatékosította az EP-képviselő. Hozzátette, az ország Ukrajnának nyújtott támogatása a becslések szerint a költségvetési deficit több mint 3,5 százalékát teszi ki. Ráadásul az ukrán gabona exportja hátrányosan érintette a hazai gazdákat és a mezőgazdasági ágazatot. Minderre tekintettel van az EB. A képviselő hangsúlyozta, hogy Romániának lépéseket kell tennie az adóbeszedés javítása érdekében. Az Eurostat szerint ugyanis a román állam csak a GDP 26 százalékát szedi be adókból, míg az európai átlag 40 százalék.