Felelősséget vállalt a deficitcsökkentő intézkedéseket tartalmazó törvénytervezetrért a kormány. Marcel Ciolacu miniszterelnök felszólalásában hangsúlyozta, Románia fejlődésének egyetlen útja a kormány és az üzleti szféra közötti őszinte és valódi partnerség. Hozzátette, nem híve az indokolatlan adóemeléseknek és a megfontolatlan intézkedéseknek, és nem hisz az adójukat tisztességesen fizető vállalkozások megsarcolásában sem. Ciolacu hangsúlyozta, hogy a parlamentbe beterjesztett törvénytervezet elfogadása halaszthatatlan. Felidézte, hogy az elmúlt hónapokban többen próbálták meggyőzni az intézkedéscsomag elodázásról, ‘a problémák szőnyeg alá söpréséről’, tekintettel a 2024-es választási évre. Hozzátette, hogy őt nem ilyen fából faragták.(Agerpres)

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint „nulla esély” van arra, hogy a deficitcsökkentő intézkedések tervezetéért való felelősségvállalást követő esetleges bizalmatlansági indítvány megkapja a kormány megbuktatásához szükséges támogatást, ugyanis a Szociáldemokrata Pártnak és a Nemzeti Liberális Pártnak többsége van a parlamentben.
A deficitcsökkentő intézkedésekkel kapcsolatos tárgyalásokon elértekről Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető, az RMDSZ szóvivője Borbély Tamásnak nyilatkozott.

Az egyetlen eszköz az adóemelések megakadályozására a kormány tervezetének megtámadása az alkotmánybíróságon – jelentette ki Dan Barna a Mentsétek meg Romániát szövetség alelnöke. A kormány felelősségvállalását követően elmondta, egy bizalmatlansági indítvány elfogadására csak akkor lenne esély, ha a Nemzeti Liberális Párt ‘elhatárolódna’ a Szociáldemokrata Párttól és támogatná az ellenzéki kezdeményezést.
Keddtől kezdődően három napon át nyújtható be bizalmatlansági indítvány, miután a kormány felelősséget vállalt a parlament előtt az adóügyi és kiadáscsökkentő intézkedések törvénytervezetéért, amennyiben ez nem történik meg, a törvénytervezetet elfogadottnak tekintik – közölte a parlament két házának együttes ülésén Alfred Simonis ügyvivő képviselőházi elnök.