Közvitára bocsátotta a kormány a költségvetési hiány csökkentése érdekében bevezetendő adóügyi intézkedések tervezetét. A pénzügyminisztérium honlapján közzétett tervezet szerint az árbevétel 1 százalékával megegyező adót azon vállalatoknak kell majd fizetniük, melyeknek éves bevételei meghaladják az 50 millió eurót. Az új adónemet a bankoknak is fizetniük kell.

Forgalmi adót kell fizetniük a félmillió eurónál kisebb éves forgalmú mikrovállalkozásoknak is. Ha az éves árbevételük nem haladja meg a 60 ezer eurót, akkor az adókulcs 1 százalék, a küszöbérték fölött pedig 3 százalék.

Korlátozná a kormány a támogatott ágazatok munkavállalóinak adómentességét is. Ezentúl a programozóknak is fizetniük kell a 10 százalékos személyi jövedelemadót a bruttó 10 ezer lejt meghaladó bérükre, illetve nem mentesülnek az építőipari, mezőgazdasági és élelmiszeripari dolgozók a 10 százalékos egészségbiztosítási hozzájárulás fizetése alól.

Az 500 ezer eurónál értékesebb ingatlanok és a 75 ezer eurónál többet érő személygépkocsik után különadót kell fizetni. Ugyanakkor üdülési utalványra csak azok a közalkalmazottak lennének jogosultak, akiknek a nettó bére nem éri el a 8 ezer lejt. Az utalványok névértéke 1600 lejre nő, de azok után fizetni kell majd 10 százaléknyi egészségbiztosítási hozzájárulást, a 10 százalékos személyi jövedelemadó mellett.

A Ciolacu-kabinet október 1-jei hatállyal, kormányzati felelősségvállalással, parlamenti vita nélkül kívánja életbe léptetni az intézkedéscsomagot.

Az adóügyi változtatások célja a tervezettnél jóval nagyobb költségvetési hiány mérsékelése. Az idei évre tervezett 4,4 százalékos deficit kiigazítások nélkül meghaladná a 6 százalékot.