Románia egyelőre kivár az ukrán gabonaimport-tilalom meghosszabbítása ügyében. A kormány tegnap este közölte, hogy megvárja az exportellenőrzési intézkedésekről szóló, hétfőre ígért ukrán cselekvési terv bemutatását, és ennek függvényében dönt a gazdák védelmét szolgáló intézkedésekről.

A kabinet arra reagált, hogy az Európai Bizottság nem hosszabbította meg az ukrán gabonára vonatkozó, tegnap éjfélkor lejárt behozatali tilalmat. Bukarest jelezte: sajnálattal vette tudomásul, hogy nem született európai megoldás az ukrajnai gabonaimport korlátozásának meghosszabbítására, ahogyan azt az érintett országok igényelték. Románia kormánya állandó kapcsolatban áll az Európai Bizottsággal és az ukrán féllel, hogy meggyőződjék, miként fogja az ukrán termékek importjának hatásait korlátozni a bizottság által javasolt új mechanizmus.

A gazdák a héten nyílt levélben követelték az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítását, ellenkező esetben kilátásba helyezték, hogy munkagépeikkel eltorlaszolják az ország határátkelőit és a konstancai kikötőt. Májusban az Európai Unió engedélyezte öt tagországnak, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó importját a helyi gazdák védelmében. A brüsszeli testület most arra a következtetésre jutott, hogy az Ukrajnával határos öt tagállamban megszűntek a piaci torzulások, ezért nem látják indokoltnak a moratórium meghosszabbítását.

A lengyel kormány az Európai Bizottság beleegyezése nélkül is meghosszabbítja az ukrajnai gabonafélék behozatali tilalmát – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Hozzátette: azt szerette volna, hogy az Európai Bizottság hosszabbítsa meg az ukrajnai gabonafélékre vonatkozó embargót. Megerősítette: Varsó a tilalmat Brüsszel hozzájárulása nélkül is fenntartja. „Nem hallgatunk Berlinre, nem hallgatunk Ursula von der Leyenre” – fogalmazott. Szlovákia is egyoldalúan meghosszabbította az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmat az év végéig. Ezt Ódor Lajos kormányfő jelentette be.

Magyarország is úgy döntött, hogy megvédi a magyar gazdák érdekeit, és nemzeti hatáskörben meghosszabbítja az ukrán gabonaimport-tilalmat, kiterjesztve azt egy szélesebb termékköre – közölte Nagy István magyar agrárminiszter. A tárcavezető szerint ha az olcsó ukrán import újra elárasztaná az Ukrajnával szomszédos tagállamok piacait, nem lenne elegendő kapacitás betárolni az őszi betakarítás terményeit, a hazai piacra történő értékesítés ellehetetlenülne és akkor még nagyobb nehézségekkel kellene a gazdálkodóknak szembenézniük. A magyar moratórium többek között kiterjed a gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is.