Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) tájékoztatása szerint összesen 266 vonat állt le a vasutasok ma reggeli kétórás figyelmeztető sztrájkja miatt.

A vasutasok tegnap jelentették be, hogy reggel 7 és 9 óra között felfüggesztik a munkát. A dolgozók követelik az új kollektív munkaszerződés megkötését, a vasúti alkalmazottak jogállásáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazását és az egyes munkakörökre jellemző bérhierarchia tiszteletben tartását. Emellett megfelelő munkafeltételeket követelnek, egyéni védőfelszerelések biztosítását és az ágazat megfelelő finanszírozását is kérik.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke azt ajánlja azoknak az utasoknak, akik nem tudták felhasználni a vonatjegyüket a sztrájk miatt, hogy kérjék vissza az ellenértékét a Román Vasúttársaságtól. Horia Constantinescu az AGEPRES-nek elmondta, a vasúti dolgozóknak törvény adta joguk a munkabeszüntetés, de megjegyezte: azt szeretné, ha az alkalmazottak ugyanilyen eltökéltnek mutatkoznának a vasúti személykocsik tisztán tartásával és az utasoknak kínált feltételekkel kapcsolatban is.