Fejtörést okoznak az UNESCO előírásai a kulturális világörökség részét képező Szászfehéregyházán, mivel ezek túl költségessé teszik a beruházásokat – közölte Mircea Pălășan polgármester. A település rendkívül népszerű a turisták körében.

Szászbuda (Bunesti) község – amelyhez közigazgatásilag Szászfehéregyháza (Viscri) is tartozik – polgármestere az Agerpresnek elmondta: nem sikerül finanszírozást találni a település főutcájának felújításához, mivel a műemlékvédelmi előírások miatt túl magasak a költségek. Az elöljáró szerint az növelte meg különösen a költségeket, hogy az UNESCO az egész településre kiterjesztette a védettséget, amely korábban csak az erődtemplomra vonatkozott. Az alig több mint egy kilométeres út burkolata tört kőből lenne, ami több mint 3,5 millió euróba kerül, és nem talált olyan állami vagy uniós pályázatot, amelyből ekkora összeget lehetne lehívni a célra – számolt be Pălășan.

A Brassó megyei falu III. Károly (még hercegi) látogatásai hatására lett egyre népszerűbb, a helyiek közül sokan a turizmusból és gasztronómiából élnek. A községben 45 panzió működik. Szászfehéregyháza 1993 óta a Világörökség része.