Ausztria elutasította az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek arra vonatkozó kérését, hogy Bécs hagyjon fel a Románia és Bulgária schengeni csatlakozásával szembeni ellenállásával – közölte ma az Euractiv.

Az osztrák fél a tájékoztatás szerint azzal érvelt, hogy a szabad mozgást biztosító térség bővítésének jelenleg nincs semmi értelme. Az EB elnöke tegnap tartott éves helyzetértékelő beszédének migrációs kérdésekkel foglalkozó részében tért ki a schengeni övezet bővítésére. Kijelentette, Bulgária és Románia bebizonyította, hogy a schengeni övezetben van a helyük, és felhívást intézett Ausztriához, hogy ‘haladéktalanul’ tegye lehetővé befogadásukat. Bécs késedelem nélkül elutasította a kérést. ‘Jelen pillanatban semmi értelme a schengeni térség bővítéséről beszélni. Több ellenőrzésre van szükségünk, nem kevesebbre’ – jelentette ki Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.

Ausztria vétójogával élve akadályozza a két ország schengeni csatlakozását, mert migránsok illegális beáramlásától tart. Az osztrák kormány szerint a Románia és Bulgária nem lenne képes hatékonyan ellenőrizni határait, amelyek csatlakozásuk esetén a schengeni övezet külső határaivá válnának.