Angel Tilvar védelmi miniszter szerint a törmelékre katonák bukkantak rá szerdára virradó éjszaka a Duna-parton, az ukrán határ szomszédságában. Az érintett település polgármestere a Libertatea napilapnak nyilatkozva ezt cáfolta, és kijelentette: személyesen kereste meg a lezuhant légi eszköz darabjait azon a területen, amelyet német újságírók által közölt felvételek alapján azonosított.

A védelmi miniszter mindenesetre a vezérkari főnökkel és a légierő parancsnokával együtt ellátogatott Tulcea megyébe, amely az Oroszország által rendszeresen bombázott ukrán folyami kikötők közelében fekszik.

Klaus Iohannis elnök kedden még cáfolta, hogy román területre estek volna a Duna-parti ukrán kikötőket támadó orosz drónok, vagy azok darabjai, holott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt állította, hogy Kijev fényképfelvétellel is tudja bizonyítani, hogy az orosz drónok román területet is megtámadtak egy vasárnap éjszakai légicsapásban.

A médiában nyilatkozó katonai szakértők azt valószínűsítik, hogy az orosz drónt az ukrán légvédelem eltalálta, és azért esettek darabjai román területre.

Semmi nem utal Oroszország szándékos támadására

A NATO-főtitkár szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy a román területen talált drónmaradványok Moszkva szándékos támadásának eredménye.

Jens Stoltenberg az Európai Parlamentben nyilatkozott, hozzátéve, hogy várják a folyamatban lévő nyomozás eredményét.

Románia tájékoztatta NATO-szövetségeseit arról, hogy valószínűsíthetően egy drón roncsait találták meg a Duna közelében – nyilatkozta korábban Klaus Iohannis.

Az államfő rámutatott, háború dúl a szomszédos országban, emiatt rendkívül változékony a helyzet. Hozzátette, a hatóságok mindvégig „jóhiszeműen és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján” kommunikáltak a témáról. A védelmi minisztérium kezdetben őt is, a közvéleményt is arról tájékoztatta, hogy nem találtak dróndarabokat az ország területén.