A kormány ezen a héten készül elfogadni a 2023/199-es felsőoktatási törvény végrehajtásáról szóló határozatot, amely biztosítja a diákok kedvezményes árú vasúti utazását.

Gigel Paraschiv tanügyi államtitkár az AGERPRES hírügynökségnek hétfőn kijelentette, a határozattervezetet a héten megvitatják a társadalmi párbeszédért felelős bizottságban, a kormány pedig csütörtöki ülésén elfogadhatja a dokumentumot.

Négy személyszállító vasúttársaság (CFR Călători, Transferoviar Călători, Softrans és Astra Trans Carpatic) hétfőtől, szeptember 4-től nem állít ki kedvezményes árú utazási jegyeket az egyetemistáknak, arra hivatkozva, hogy a 2023/199-es felsőoktatási törvényhez kapcsolódó módszertani szabályokat nem tették még közzé – közölte vasárnap a vasúti reformért felelős hatóság. A hatóság képviselői szerint jelenleg csak a Regio Călători vasúttársaság ad 90 százalékos árkedvezményt az egyetemistáknak, az InterRegional Călători társaság pedig 50 százalékos árkedvezménnyel állítja ki az utazási jegyeket a korábban hatályos törvény alapján.

Az új felsőoktatási törvény szerint a vasúti utazásra vonatkozó diákkedvezményt 50 százalékról 90 százalékra emelték, és 30 éves korig igényelhető.A CFR utasszállító részlege és az Astra Trans Carpatic múlt hét végén közölte, hogy szeptember 3-tól csak a tanulók utazhatnak ingyen vagy kedvezményes áron a vasúton, az egyetemi hallgatók csak akkor lesznek erre jogosultak, ha a kormány közzéteszi a felsőoktatási törvény végrehajtáról szóló határozatot.

Darvas Enikő/SRR