Tizenhét év börtönbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban Joseph Biggst, amiért a Proud Boys (Büszke fiúk) nevet viselő szélsőjobboldali csoportosulás egyik vezéreként 2021. január 6-án megostromolta a Capitoliumot.

Az egykori katona – aki Irakban és Afganisztánban is harcolt – bűnösségét májusban mondta ki a bíróság. Az ügyészség 33 év szabadságvesztést kért ellene, de a bíró úgy vélte, hogy Biggsnek nem állt szándékában az emberölés. Az elítélt már két éve előzetes letartóztatás alatt állt. Tárgyalásán elismerte, hogy „valami hibát” követett el, de hangsúlyozta, hogy nem terrorista.

A két és fél évvel ezelőtti ostrom kapcsán – amelynek célja Joe Biden elnök beiktatásának megakadályozása volt – több mint ezer személy ellen indítottak eljárást, mintegy ötszáz zavargót el is ítéltek. A legnagyobb büntetést, 18 év letöltendő szabadságvesztést Steward Rhodesra, az Oath Keepers szélsőséges szervezet alapítójára szabták ki. A Capitolium ostroma során öt személy meghalt, 140 rendőr pedig megsérült.