Holnap, augusztus 27-én kezdődik és szeptember 24-ig tart Bukarestben a 26. George Enescu Nemzetközi Fesztivál. A Palotateremben, az Atheneumban, a Rádió koncerttermében és Auditóriumában, valamint az Odeon színházban több mint 3500 művész, 51 zenekar lép fel 16 országból. A legfontosabb romániai kulturális eseményen 150 szólista és több, mint 60 karmester is fellép. Az idei fesztivál témája bőkezűség a zene révén. A koncertek teljes lajstroma a festivalenescu.ro portálon található.

A világviszonylatban élvonalban levő klasszikus zenei fesztiválok sorába tartozó esemény idei programjában kiemelt magyar jelenlét lesz. Így szeptember 1-én a 100 éve született Ligeti György zeneszerző négy alkotása szerepel a műsoron a Román Atheneumban a franciaországi Ensemble Intercontemporain együttes előadásában. Szeptember 8-án ugyancsak az Atheneumban a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar lép a közönség elé, majd szeptember 18-án és 19-én a magyarországi Nemzeti Filharmonikusok vendégszerepelnek a Palota Teremben.

A Román Rádió 1958 óta társproducere a fesztiválnak. A nemzetközi eseményről a közszolgálati rádió főcsatornája és a regionális stúdiók híreket, riportokat sugároznak, a zenei és kulturális csatorna pedig rendszeresen tudósít, valamint 61 koncertet közvetít élőben, illetve felvételről. Az élő közvetítések online is meghallgathatók a www.romania-muzical.ro, illetve a www.radioromaniacultural.ro oldalon. A koncertközvetítések mellé interjúk is társulnak  a nemzetközi komolyzenei élet kiemelkedő szereplőivel.