Augusztus 27. és szeptember 24. között rendezik meg Bukarestben a 26. George Enescu Nemzetközi Fesztivált. A világviszonylatban élvonalban levő klasszikus zenei fesztiválok sorába tartozó esemény idei programjában kiemelt magyar jelenlét lesz.

Szeptember 1-én „az atheneumi koncertek” sorozatban 16:30-tól a Román Atheneumban a kortárs zene előadására szakosodott, Pierre Boulez által alapított franciaországi Ensemble Intercontemporain együttes Ligeti Györgynek szentelt hangversenyét hallhatja a közönség. A 100 éve született zeneszerző négy alkotása szerepel a műsoron: Kamarakoncert 13 hangszerre, Zongoraverseny, Gordonkaverseny és Hegedűverseny.

Szeptember 8-án 16:30-tól ugyancsak az „atheneumi koncertek” keretében a Liszt Ferenc Kamarazenekar lép a közönség elé. A kamarazenekar előadásában megszólal Ligeti Ramifications című opusa, Bartók 3. esz-dúr zongoraversenye és Enescu vonósokra írt oktettje. Közreműködik Pierre-Laurent Aimard zongoraművész.

Szeptember 18-án és 19-én 20:00 órától Bukarestben, a Palota Teremben „a világ nagy zenekarai” sorozatban a Nemzeti Filharmonikusok vendégszerepel. A szeptember 18-i hangverseny műsorán Enescu: Pastorale-fantaisie című alkotását, Prokofjev 3. számú zongoraversenyét és Berlioz Fantasztikus szimfóniáját hallhatja a közönség Charles Dutoit vezényletével és a világhírű zongoraművész, Martha Argerich közreműködésével. A szeptember 19-i hangverseny karmestere Cristian Mandeal, az Enescu Fesztivál egykori művészeti igazgatója, szólista pedig Sheku Kanneh-Mason gordonkaművész. Az est műsorán Kodály Galántai táncai, Sosztakovics 1. számú, Esz-dúr gordonkaversenye és Enescu 2. szimfóniája szerepel.

A Román Rádió 1958 óta társproducere a George Enescu Nemzetközi Fesztiválnak. A nemzetközi eseményről a közszolgálati rádió főcsatornája és a regionális stúdiók híreket, riportokat sugároznak, a zenei és kulturális csatorna pedig rendszeresen tudósít, valamint 61 koncertet közvetít élőben vagy felvételről. Az élő közvetítések online is meghallgathatók a www.romania-muzical.ro, illetve a www.radioromaniacultural.ro oldalon. A koncertközvetítések mellé interjúk is társulnak  a nemzetközi komolyzenei élet kiemelkedő szereplőivel.