Jövő év végéig legalább 200 kilométer új sztrádaszakaszt adnak át a forgalomnak – nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján a szállításügyi miniszter. Sorin Grindeanu hozzátette: az optimista forgatókönyv szerint és kedvező időjárási körülmények között azonban akár 300 kilométer autópálya is elkészülhet. A tárcavezető úgy vélekedett, hogy a rendszerváltás óta a román állam sok mindennel maradt adósa az állampolgároknak, de főként a közúti infrastruktúra terén akad törlesztenivaló.

Az Agerpres hírügynökség arról tájékoztatott, hogy tegnap aláírták a Nagyszeben-Fogaras autópálya 3-as szakaszának tervezésére és építésére vonatkozó szerződést. Az Alsóárpás-Felsőszombatfalva közötti 17,6 kilométer hosszú 3-as szakasz kivitelezését a török Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret vállalat 1,77 milliárd lejért (mintegy 354 millió euróért) vállalta. A 48 hónapra szóló szerződésből 12 hónapot fordítanak a tervezésre, 36 hónapot pedig a munkálatok elvégzésére. A projekt szerint a sztrádaszakaszon 27 hidat és felüljárót építenenek.

A szállításügyi miniszter szerint a következő hetekben várható a szerződések aláírása a további három sztrádaszakaszról is, és így beindulhat a Nagyszeben és Fogaras közötti autópálya építése annak teljes, 68 kilométeres hosszában.

Darvas Enikő/SRR