Közös nyilatkozatban tiltakoznak a székelyudvarhelyi kulturális intézmények vezetői a kormány költségcsökkentő tervei ellen, szerintük ez ellehetetlenítené a székelyföldi város kulturális életét.

A közigazgatási rendszer megreformálását célzó sürgősségi rendelettervezet jóval kevesebb pénzt szánna a kulturális ágazatnak, a sportnak és a kis létszámú intézmények összevonását írja elő. Az aláírók hangsúlyozzák: „tudatlanság és szűklátókörűség” a kulturális ágazatot kizárólag gazdasági mércével mérni.

A tiltakozók elutasítanak minden olyan törekvést, amely “fűnyíróelv mentén, a helyi realitások figyelmen kívül hagyásával kezelné az ország kulturális intézményrendszerének átalakítását” – áll a nyilatkozatban. Hangsúlyozzák, hogy a lokális értékeket és jellegzetességeket mellőző, központosító intézkedések nagy kárt tudnak okozni a kisközösségek életében, ezért ártalmasnak tartják az önkormányzatiság elvének csorbítását, és szorgalmazzák az érintett ágazatok képviselői és a döntéshozatalban érintett felek közötti mielőbbi konstruktív párbeszédet. Hétfőn az állami kiadások „lehető legnagyobb mértékű” csökkentését és a költségvetési bevételek növelését célzó intézkedéscsomagról állapodtak meg a kormánypártok.

A takarékossági intézkedések intézmények összevonását és felszámolását is jelentik.