Félszáz Hargita megyei település polgármestere írta alá azt a belügyminiszternek címzett petíciót, melyben a rendvédelmi szervek úzvölgyi passzivitása ellen tiltakoznak.

A Marian-Cătălin Predoiu belügyminiszternek címzett petícióban emlékeztetik a tárcavezetőt a július 8-i úzvölgyi történésekre. Felidézik, hogy több román szervezet tagjai „vandalizmusra és sírgyalázásra emlékeztető viselkedést tanúsítva” behatoltak a nemzetközi katonatemetőbe, ahol 150 fakeresztet állítottak fel. „Meg vagyunk győződve, hogy a Hargita megyei közigazgatási egységek nem alsóbbrendűbbek ebben az országban” – áll a petícióban. Annak írói épp ezért elfogadhatatlannak tartják a történteket, és azt, hogy ezek azon hatóságok (a rendőrség és csendőrség) képviselőinek jelenlétében történtek, amelyeknek feladata lenne elejét venni a hasonló incidenseknek.

Az aláírók kérik a minisztert, hozza meg a szükséges intézkedéseket az ügy kivizsgálása érdekében, és követelje meg a felelősségteljes, tiszteletteljes, megfontolt viselkedést az emlékhelyeken.

A petíciót a Hargita megyei önkormányzat elnöke, Borboly Csaba mellett a székelyföldi megye 53 polgármestere írta alá, tegnap küldték el Bukarestbe. Ebben arra is kérik az illetékeseket, tegyenek határozott, azonnali intézkedéseket az elkövetők
azonosítására és felelősségre vonására.