A Nigerben a múlt héten puccsot végrehajtó katonai tanács hétfői bejelentése szerint a megbuktatott kormány jóváhagyta, hogy Franciaország katonailag beavatkozzon az országban. Ugyanakkor Franciaország, amelynek Niger korábban gyarmata volt, elítélte az államcsínyt, de nyilvánosan nem helyezett kilátásba katonai intervenciót.

A puccsisták a múlt héten figyelmeztették a nemzetközi közösséget, hogy egyetlen ország se avatkozzon be katonailag Nigerben, mert az csak vérontáshoz és káoszhoz vezetne.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kiállt Niger demokratikusan megválasztott elnöke mellett, elfogadhatatlannak nevezte az országban szerdán elkövetett katonai puccsot és közölte: az EU támogatja az Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége által a puccsra válaszul elfogadott összes intézkedést. Ezek között szerepel a nigeri katonai hatalomátvétel vezetőivel szembeni szankciók és erő esetleges alkalmazása, egy hetet biztosítva a nigeri puccsistáknak arra, hogy visszahelyezzék a hatalomba Mohamed Bazoum elnököt.