Az ügyészség őrizetbe vett három személyt, köztük a tulajdonosát annak a Maros megyei idősotthonnak, ahol borzalmas körülmények között tartottak embereket.

A hatóságok feljelentésre mentek ki újra a marosbárdosi létesítményhez, ahol a polgármester elmondása szerint folyamatosak voltak az ellenőrzések a hónap közepe óta. Egy nappal korábban is ellenőrizték a központot, és nem találtak semmit.

A bejelentésre ismét kiszállt ellenőrök az épület alagsorában – törmelékkupacok, építőanyagok, ruhákkal teli zsákok, régi orvosi felszerelések között – négy súlyosan fogyatékos személyt találtak, leírhatatlan körülmények között.

Dumitru Moldovan polgármester a Maszolnak nyilatkozva elmondta: korábban uniós forrásokból épült panzió működött az épületben, de amint az EU-s támogatás elfogyott, csődöt mondott, és a tulajdonos kiadta bérbe az idősotthon működtetőjének. A létesítményben egyébként 23 másik bentlakót tartottak, rendes körülmények között.

A Maros megyei prefektúra bevonta az otthon működési engedélyét, felmentette tisztségéből a szociális intézmények működéséért felelős ügynökség igazgatóját, és ellenőrzést rendelt el a megye valamennyi szociális intézményében. Ezzel együtt a miniszterelnök bejelentette, hogy felmenti tisztségéből magát a prefektust is.