Az ukrán erők két hónapnyi kimerítő küzdelem után elkezdték a fő ellentámadásukat, jelentette a The New York Times meg nem nevezett Pentagon-tisztviselőkre hivatkozva. A lap szerint a fő csapásirány az orosz védelem egy vélt gyenge pontja Zaporizzsja régióban, ahova az ukrán hadsereg több ezer, nyugaton kiképzett és felszerelt katonát küldött.

A New York Timesnak nyilatkozó magas rangú amerikai tisztviselő emlékeztet, hogy az ukrán parancsnokok hetek óta próbálják felőrölni az orosz védelmet, bombázva az orosz lőszerraktárakat és logisztikai csomópontokat a frontvonalak mögött.

Korábban az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konaszenkov „masszív” támadásról és heves harcokról számolt be Orihiv településtől délre, Zaporizzsja megyében, de azt mondta, hogy a támadást visszaverték. Az egyik legtöbbet idézett orosz katonai blog, a Rybar viszont több mint 80 páncélozott jármű támadásáról számolt be, hozzátéve, hogy az ukrán erőknek sikerült behatolniuk az orosz vonalak mögé „három területen”.

Az amerikai hadtudományi intézet (ISW) elemzése figyelmeztet: a frontcsapatokat időszakosan váltogatni kell, és a friss egységek érkezése nem mindig jelent erősítést.