Oroszország a Romániával közvetlen szomszédos ukrán Reni kikötőt bombázta, amely légvonalban 13 kilométerre van Galactól.

Az ukrán dunai kikötőről videofelvételek készültek, amikor a vélhetően orosz bombák becsapódtak. Sajtójelentések szerint az oroszok az ukrán Izmail kikötőt is megtámadták, hat személy megsérült. Klaus Iohannis államelnök közösségi oldalán elítélte az orosz támadást, amely a Duna-menti ukrán polgári célpontok ellen irányult. Az elnöke leszögezte: ez az eszkaláció komoly kockázatot jelent a Fekete-tenger térségének biztonságára nézve, illetve továbbra is ellehetetleníti az ukrán gabona exportját, ami a globális élelmezési biztonságot veszélyezteti – olvasható az elnök állásfoglalásában.

Marcel Ciolacu kormányfő is elítélte az orosz támadást. A miniszterelnök egy közleményben közölte, hogy a Duna-menti bombázások az Odessza ellen irányuló, polgári célpontok elleni támadások sorába illeszkedik, amelyek azt követően erősödtek fel, hogy Oroszország nem hosszabbította meg a gabonaszállítási egyezményt. Ezek a támadások is azt mutatják Ciolacu szerint, hogy Moszkva el akarja lehetetleníteni az ukrán gabona exportját, és ezáltal veszélybe sodorja a globális élelmezést.