Legkevesebb 6,5 milliárd euróba kerül a két új atomreaktor, amelyet a román állami tulajdonban lévő Nuclearelectrica atomenergia-termelő vállalat épít majd – nyilatkozta az energiaügyi miniszter.

Sebastian Burduja a Reutersnek elmondta, a Nuclearelectrica – amelyben a minisztérium 80 százalékos részesedéssel rendelkezik – várhatóan az idei év végén aláírja a megállapodást a kanadai Lavalin csoporttal, amely azt a CANDU-technológiát birtokolja, amelyet már használnak a cernavodai erőmű két, 706 megawattos reaktorában.

A két meglévő reaktor együtt hazánk villamosenergia-termelésének mintegy ötödét biztosítja. A beruházás keretében felújítanák az egyik, már meglévő reaktort, továbbá két újat építenének CANDU (kanadai deutérium-urán) technológiával, amely hűtőközegként deutérium-oxidot (nehézvizet), fűtőanyagként pedig természetes (azaz nem dúsított) uránt használ.

„Az új reaktorokkal együtt az atomenergia-termelés a román energiamix harmadára növekedhet, ennek köszönhetően pedig Románia a Moldovai Köztársaságnak is biztosíthat elektromos energiát” – vetítette előre a Reutersnek a tárcavezető.