Az építőipari adókedvezmények megszüntetésével esetén 780 lejjel csökkenne az ágazati nettó minimálbér – véli az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke.

Dumitru Costin sajtótájékoztatóján kifejtette: az adókedvezmény eltörlése esetén a bruttó 4000 lejes összegből 400 lejt kell majd befizetni egészségbiztosítási hozzájárulásként, 90 lejt a munkabiztosítási alapba, a jövedelemadó pedig további 230 lejt visz el. Ez azt jelenti, hogy összesen 780 lejjel csökken a nettó minimálbér – magyarázta.

A BNS emlékeztetett: az építőipar képviselőivel kötött megállapodás egyebek mellett előírja, hogy az adókedvezményeket fokozatosan szüntetik majd meg, 2025 és 2028 között. Ezt a vállalást a jelenlegi kormány az országos helyreállítási tervbe (PNRR) is belefoglalta, az Európai Bizottság pedig jóváhagyta.

A szakszervezetek úgy vélik, ha a kormány kivezeti az adókedvezményeket, visszaesik az építőipar teljesítménye és a GDP-hez való hozzájárulása, késni fog a PNRR-be foglalt projektek kivitelezése, vagy gyengébb minőségű lesz a munka, nő a feketefoglalkoztatás, és a szakképzett munkaerő más uniós országokban keres majd munkát. 

Marcel Ciolacu miniszterelnök egyébként felkérte csütörtökön a helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt reformok végrehajtását koordináló minisztereket, hogy augusztus végéig készítsék elő az uniós helyreállítási terv újratárgyalását. A újratárgyalása során a kormány egyik fő célja a nyugdíjkiadásokat a hazai össztermék (GDP) 9,4 százalékára korlátozó előírás eltörlése.