Az idei év első öt hónapjának nyers adatai szerint 4,7 százalékkal csökkent az ipari termelés hazánkban 2022 ugyanezen időszakához képest – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett adataiból. Ezzel szemben a kitermelőipar 2,2 százalékkal bővült a vizsgált időszakban.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint éves viszonylatban 4,8 százalékkal esett vissza az ipari termelés idén január és május között, miután a villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 11,4 százalékkal, a feldolgozóipar pedig 4 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a kitermelőipar 2,2 százalékkal nőtt.

A kiigazított adatok szerint havi összevetésben 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés, miután a villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 3,6 százalékos, a feldolgozóipar pedig 0,8 százalékos visszaesést jegyzett. A kitermelőipar ezzel szemben 3,3 százalékkal nőtt májusban az előző hónaphoz mérten.