Eldőlt, hogy az Egyesült Államok kazettás lőszert szállít Ukrajnának, annak ellenére, hogy emberi jogi csoportok szerint az ilyen fegyverek bevetése veszélyezteti a civileket, írja az Amerikai Közszolgálati Rádió weboldala.

Colin Kahl védelmi miniszterhelyettes megerősítette, hogy az újabb 800 millió dolláros katonai segély kazettás bombákat is tartalmaz majd.

A kazettás lőszer olyan levegőből, földről vagy vízről indított fegyver, amely esetenként több száz apró robbanó lőszert lök ki magából. Egy kazettás bomba a résztölteteivel akár több futballpálya méretű területet is beteríthet. A használatát ENSZ-egyezmény tiltja, amelyhez azonban sem a harcoló felek, sem az Egyesült Államok nem csatlakozott. Amerikai tisztviselők arra hivatkoznak, Ukrajna írásos garanciát vállalt, hogy „minimalizálják” a polgári lakosságot fenyegető kockázatot a kazettás bombák bevetése miatt.

Az NPR emlékeztet, hogy több mint 100 ország tiltja a kazettás lőszerek használatát, mivel a fel nem robbant résztöltetek a harcok befejezése után is halálos veszélyt jelenthetnek a civil lakosságra.