Július 8–16. között szervezik meg idén Csíkszeredában a Régizene Fesztivált, amely – mint mindig – a régi korok muzsikáját és hangulatát idézi meg. Ahogy az első kiadások alkalmával, úgy ezúttal is a Mikó-vár ad otthont a fesztiválnak. Csíkszereda legfontosabb történelmi műemléke 1623–1631 között épült. A vár 400 éves évfordulójához kapcsolódva az idei fesztiválon különleges figyelmet kap a 16–17. századi zene, illetve Bethlen Gábor erdélyi fejedelem ikonikus korszaka, Erdély aranykora.

A szervezők – a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata – idén is izgalmas programokat és koncerteket ígérnek a régizene kedvelőinek. A rendezvénysorozat több mint tíz koncertet és számos kísérőprogramot kínál. Az erdélyi zenészek mellett, az anyaországból és külföldről is érkeznek meghívottak, öt ország – Románia, Magyarország, Németország, Norvégia és Svájc – képviseletében. A részletes programról itt olvashatunk: https://regizene.ro/fesztivalprogram/

A kísérőprogramok között szerepel többek között egy tárlatvezetés a Mikó-várkastélyban (július 11-én és 13-án, 16 órától), a Megmentett szakrális kincseink – a csíksomlyói ferences nyomda és könyvkötő műhely című tárlat (július 12-én és 14-én, 16 órától), a „Kedves étke az magyaroknak” című táplálkozástörténeti előadás és ételkóstolás (július 13-án, 18 órától), a Reneszánsz Gyermeknap (július 15-én, 11-18 óra között), az erdélyi borok kóstolója (július 15-én, 16:30 órától), a Reneszánsz táncház (július 15-én, 21 órától), valamint egy zenés helytörténeti túra Szent László nyomában, (július 16-án Szépvízen).

A fesztivál továbbképzési lehetőséget is biztosít a zenészek számára: programjában 2008-tól helyet kap a Régizenei Nyári Egyetem hangszeres mesterkurzusokkal és előadásokkal. Az idei, XV. Régizenei Nyári Egyetemen (július 9-14.) kilenc mesterkurzus közül választhatnak az érdeklődők.

Az első Régizene Fesztivált 1980-ban szervezték meg Csíkszeredában, így Románia legnagyobb múltra visszatekintő fesztiválja. 2008-tól a Fesztivál tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának (REMA). A fesztivál saját terméke a Barokk Fesztiválzenekar, amely az elmúlt években a szakma és a közönség számára is nívós előadásokkal jelentkezik. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál a legjobb európai fesztiválok EFFE-minősítését is megszerezte. 2020-tól tagja az Erdélyi Fesztiválszövetségnek.