Több mint száz idős személyt mentettek ki tegnap három Bukarest melletti öregotthonból. A rendőrök és a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) ügyészeinek akciójára azt követően került sor, hogy kiderült, a voluntari-i idősotthonok lakóit bántalmazták, éheztették és ingyenmunkára kényszerítették.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a DIICOT 24 gyanúsítottat őrizetbe vett és kettőt hatósági felügyelet alá helyezett kiszolgáltatott személyekkel való visszaélés miatt. A rendőrség közölte, hogy az idősek közül 56-ot kórházba szállítottak a rohammentők. A katasztrófavédelem pedig arról számolt be, hogy az 56-ból négy személyt kellett bent tartani a kórházban. A nyomozók szerint Ilfov megyében 2020 novemberében alakult meg az a két bűnszervezet, amely az öregotthonok kiszolgáltatott, sok esetben fogyatékkal élő lakóit kihasználta és embertelen körülmények között tartotta.

A környéken élő lakók arról számoltak be a sajtónak, hogy az idősotthon lakói mintegy két éve élnek auschwitzi életkörülmények között, nem egyszer látták őket meztelenül jönni a kerítéshez, pénzt és ételt koldulva a járókelőktől.