Még egyeztetne a medvék kilövését engedélyező megelőzési kvótáról az új liberális környezetvédelmi miniszter, aki szerint az RMDSZ-es elődje által aláírt miniszteri rendelet „kezdeti” fázisban van.

Mircea Fechet azt mondta, még egyetlen állatot sem lőttek ki a Tánczos Barna mandátumának utolsó aláírt rendelet alapján. Továbbra is a Román Akadémia álláspontjára vár, melynek véleményezni kell a jogszabályt, viszont utána is tovább egyeztetne erről a szakértőkkel és a települések vezetőivel.

A miniszter nyilatkozatával ellentmondott a Román Akadémiának, mely júniusi közleményében azt írta, hogy kiegészítő dokumentumokat vár a minisztériumtól – mivel szerintük a Tánczos-féle miniszteri rendelet nem teljes -, csak azután tudja véleményezni a jogszabályt.

A napokban több medvetámadás is történt.

Tánczos Barna mandátuma utolsó napján írta alá a miniszteri rendeletet, mely lehetővé teszi 426 védett barnamedve kilövését megelőzési céllal, újabb 55-ét pedig beavatkozási céllal. A minisztérium korábban ismertetett felmérése szerint Romániában 7500 és 8100 között lehet a vadon élő barnamedvék száma.