A Fővárosi Főügyészség indítványára kibocsátott európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján – a magyar és román igazságügyi hatóságok közös akciójában – elfogták azt a román állampolgárságú férfit, aki a megalapozott gyanú szerint egy kiterjedt nemzetközi embercsempész-hálózathoz kapcsolódó, lokális bűnszervezetet irányított.

A Románia, Magyarország és Ausztria területét érintő bűnszervezet működése egy kiterjedt nemzetközi embercsempész-hálózat tevékenységéhez kapcsolóott. Az ügyészség közlése szerint a bűnszervezet tagjai sanyargatták a csempészett embereket úgy, hogy az egyik – 2022 augusztusában történt – szállítás során, a raktér túlzsúfoltsága, az út hossza és a nyári meleg hőmérséklet hatására, a külföldiek nem jutottak elegendő levegőhöz, ezek a körülmények pedig az egyik férfi halálához vezettek. A magyar eljárásban eddig tíz gyanúsított van, akik közül heten letartóztatásban vannak, két társuk jogerős szabadságvesztést tölt, egy ember pedig bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll.

A sikeres felderítés és elfogás érdekében a magyar és a román igazságügyi hatóságok részvételével 2023 májusában közös nyomozó csoport alakult, amelynek tevékenységét az EUROJUST koordinálta és támogatta.