Szerdától meghatározatlan időre felfüggeszti tevékenységét a bukaresti táblabíróság, a törvényszék, a törvényszéki ügyészség és a bírósági ügyészségek az igazságszolgáltatásban dolgozók szolgálati nyugdíjával kapcsolatos tervezett módosítások miatt.

Kedden az ország több törvényszéke és bírósága is hasonló határozatot hozott.Az igazságszolgáltatási fórumok döntése értelmében a perek nagy részét halasztják, csak bizonyos ügyek tárgyalását tűzik napirendre. Ezek közé tartoznak a bűnvádi eljárások során elrendelt kényszerintézkedések, a házkutatások, a kiskorúakkal kapcsolatos ügyek, a gyermekelhelyezések vagy a távoltartási végzések.

Az igazságszolgáltatásban dolgozók szerint a különnyugdíjak rendszerének tervezett módosításai sértik a bírák és ügyészek függetlenségét és az alkotmány szavatolta jogállásukat. Követelik, hogy a tervezett nyugdíjreform végrehajtásakor vegyék figyelembe a szakmai szervezetek javaslatait, és olyan jogszabályokat szorgalmaznak, amelyek egyrészt megszüntetik a jelenlegi méltánytalanságokat, másrészt „figyelembe veszi a bírák és ügyészek jogállását, a munkafeltételeket és az igazságszolgáltatási rendszer egészének kilátásait”.