A német fegyveres erőknek csak mintegy 20 ezer nagy kaliberű tüzérségi lövedéke maradt, ez a mennyiség mindössze néhány napos háborúhoz elegendő – írja a Der Spiegel alapján a Reuters.

Az adatok a védelmi minisztériumról származnak, illetve egy olyan jelentésből, amely meggyőzni hivatott a törvényhozás költségvetési bizottságát, hogy sürgősen pótolni kell az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek következtében megfogyatkozott tüzérségi lőszerkészletet.

A Reuters emlékeztet, hogy az Oroszország által indított nagy intenzitású háborúban hatalmas mennyiségű lőszer fogy. Az ukrán hadsereg naponta több ezer 155 mm-es lövedéket használ el, sokkal nagyobb mennyiséget, mint amennyit az amerikai és az európai védelmi ipar termelni képes. Következésképp az Ukrajnával szövetséges államok lőszerkészletei drasztikusan kimerültek.

A NATO-cél az, hogy a szövetség tagállamok képesek legyenek fenntartani legalább 30 napi nagy intenzitású harcot – írja a Der Spiegel hozzátéve –, Németországnak 2031-ig körülbelül 230 000 lövedékből álló készletet kell felhalmoznia, hogy megfeleljen ennek az elvárásnak.