Albin Kurti koszovói miniszterelnök mindenáron háborút akar kirobbantani – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS), miután a szerb rendőrség a koszovói különleges rendőrség három tagját fogta el Szerbiában.

A szerb köztársasági elnök az RTS híradójában szerda este beszélt hosszan arról, hogy milyen lépéseket tesz Pristina, hogy fokozza a feszültséget Szerbia és Koszovó között. Hozzátette: „Válaszúthoz értünk, ahol azt kell eldönteni, hogy békét vagy háborút akarunk-e” – fogalmazott. A szerb belügyminisztérium tájékoztatása szerint tegnap három, állig felfegyverzett koszovói rendőrt fogtak el a szerb-koszovói határtól 1,8 kilométerre, Közép-Szerbiában. A koszovói belügyminisztérium közleménye szerint viszont a koszovói rendőröket nem szerb, hanem koszovói területen fogták el, vagyis nem a koszovói rendőrök hatoltak be Szerbia területére, hanem a szerb rendőrök Koszovó területére. A három rendőrt a szerb erők elrabolták, hiszen ők Koszovó területén tartózkodtak, és egy olyan utat ellenőriztek, amelyet a szerb bűnbandák csempészetre használnak – írta a koszovói belügyi tárca.

A három koszovói rendőr elfogására Pristina azzal válaszolt, hogy megtiltotta a szerb rendszámú gépjárművek belépését Koszovó
területére. Az indoklás szerint a biztonsági helyzet nem teszi lehetővé, hogy szerbiai járművek lépjenek be az országba. A rendelkezés a személy- és teherforgalomra egyaránt vonatkozik.