Az április 11,23 százalékról májusban 10,6 százalékra csökkent az éves infláció Romániában – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Továbbra is az élelmiszerek drágultak a legnagyobb ütemben –18,73 százalékkal –, a szolgáltatások 11,16 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékek 5,15 százalékkal kerültek többe, mint az előző év azonos hónapjában.

Az INS adatai szerint decemberhez mérten májusra 3,8, egy év alatt pedig átlagosan 14,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

A részletes adatok szerint a cukor, a vaj és a légi közlekedés drágult a legnagyobb mértékben. A cukor több mint 58 százalékkal került többe májusban, mint egy évvel korábban. A vaj, a margarin, a tojás, a túrófélék és a zöldségek nagyjából harmadával, a burgonya negyedével drágult.

A nem élelmiszer jellegű termékek közül a hőenergia ára egy év alatt 24 százalékkal, a tisztálkodási és mosószereké 16 százalékkal nőtt. Másfelől az üzemanyagok 9, a gyógyszerek 4 százalékkal olcsóbbá váltlak 2022 májusához képest.

A szolgáltatások közül a lég közlekedés díja 46 százalékkal nőtt, a víz- és csatornázási díjak 22 százalékkal emelkedtek, a vasúti közlekedés 21 százalékkal drágult.

A Román Nemzeti Bank (BNR) év végére 7,1, jövőre 4,2 százalékos inflációra számít.