Adásunkban a jelenleg Bukarestben élő Demény Péter, a Matca nevű művészeti magazin főszerkesztőjével és Mattis-Teutsch Waldemar brassói festő- és hologram-művésszel hallhatnak beszélgetést.

Bukaresti Rádió/SRR

Demény Péter költő, író, műfordító, publicista, blogger két kultúrában – a magyarban és a románban is – otthonosan mozog. Az 1972-ben Kolozsváron született egyetemi oktató, a Látó szépirodalmi folyóirat esszérovatának szerkesztője tavaly szeptembertől Bukarestben él. Itt egy román kulturális folyóiratnak, a Matca című magazinnak a főszerkesztője. Ez a Curtea Veche Kiadó lapja, amelynek van online változata is, a matcaliterara.ro. Az első nyomtatott lapszámot május végén mutatták be Bukarestben. A méreteiben szokatlanul terjedelmes, 42×30 cm-es nagyságú, 72 oldalas színes folyóírat negyedévente jelenik meg. A lap fővárosi bemutatóján járt kollégánk Forró László, aki Demény Péter főszerkesztőt kérte mikrofonhoz.

Bukarestben is bemutatkozott Mattis-Teutsch Waldemar brassói festő- és hologram-művész. Nagyapja Mattis-Teutsch János (1884-1960) festő, szobrász és grafikus, az avantgárd művészetek európai rangú mestere, apja pedig Mattis János (1913-1988), szintén festő és grafikus. Mattis-Teutsch Waldemar holográfiával és újabb technikákkal készült fényművészeti munkákat alkot, ezekből nyílt kiállítása június elején a bukaresti Liszt Intézetben. A tárlat szeptember 5-ig tekinthető meg. Mattis-Teutsch Waldemar festő- és hologram-művésszel Pădureț Mónika beszélgetett.