Benyújtotta lemondását Nicolae Ciucă miniszterelnök, aki hétfőn délután 4 órakor egy nyilatkozatban bejelentette: a tanügyi sztrájk lezárulásával megteremtődött a lehetősége annak, hogy a koalíciós egyezség értelmében megtörténjen a kormányfőcsere.

Közölte, hogy az új kormány beiktatásáig ideiglenes kabinet fogja vezetni az országot. Hozzátette, hogy a koalíció tervei szerint az új kormányt már csütörtökön beiktathatják.

Klaus Iohannis államelnök minden valószínűség szerint Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnököt bízza meg kormányalakítással. Még nem tudni, hogy az új kormánynak pontosan milyen lesz az összetétele, hiszen a koalíció pártjai hétfőn délután 5 órakor ülnek ismét tárgyalóasztalhoz. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kijelentette, hogy amennyiben a szövetség nem tarthatja meg a Cseke Attila vezette fejlesztési minisztériumot, akkor koalíciós partnerei a kormányból való kilépésre kényszerítik a szövetséget. Cáfolta, hogy parlamenti együttműködési megállapodást kötnének, ugyanis annak semmi értelme nincs, hogy egy olyan koalíciót támogassanak a parlamentben, amelynek nélkülük is megvan a parlamenti többsége, ráadásul az után tegyék ezt, hogy esetleg a kormány elhagyására kényszerítik.