Miközben Romániát az egyik legelkötelezettebb NATO-szövetségesként tartják számon, a lakosság több mint fele úgy véli, Washington bele akarja rángatni Romániát egy háborúba Oroszországgal – derül ki egy friss tanulmányból.

A Globsec nevű biztonságpolitikai kutatóhálózat tanulmányához márciusban Bulgária, Csehország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia lakosságának egy reprezentatív mintáján végeztek közvélemény-kutatást.

Mint kiderült, hiába tekintik a magyar kormányt különutasnak az ukrajnai háború kérdésében, az ukrajnai menekülteknek nyújtott támogatások kapcsán Magyarország magasan vezet: tízből kilenc magyar egyetért azzal, hogy Magyarország kormánya támogatja a háború elől menekülő ukrajnai érkezőket.

Ugyanakkor tavalyhoz képest nőtt, 54 százalékra azoknak az aránya, akik szerint Oroszország a fő felelős a konfliktusért. Bulgária és Szlovákia esetében ez az arány jóval 50 százalék alá esett, és közelít azokéhoz, akik szerint a Nyugat provokálta Oroszországot. Romániában 65 százalék tartja a háború fő felelősének Oroszországot, ugyanakkor hatvan százalék úgy gondolja, hogy a nyugati szankciók nem hatásosak. Magyarországon ezzel szemben csak 45 százalék véli azt, hogy a szankciók nem ártanak Oroszországnak.

Romániában tavaly óta drasztikusan csökkent, 75 százalékról 53-ra azoknak az aránya, akik az ország legfontosabb stratégiai partnereként tekintenek az Amerikai Egyesült Államokra.