A kormánypártok szavazataival a szenátus elfogadta tegnap ügydöntő házként a Művelt Románia elnevezésű oktatási országprojekt által előirányzott új közoktatási és felsőoktatási törvénytervezetet. Az oktatás színvonalát javítani, a funkcionális analfabetizmus arányát csökkenteni hivatott jogszabálycsomag egyebek mellett az iskolai erőszak megelőzését és büntetését célzó országos terv kidolgozását is előírja.

Ismét lehetővé teszi, hogy elküldjék az iskolából a súlyos kihágásokat elkövető diákokat. Választható érettségi tantárggyá teszi a vallást, és lehetővé teszi, hogy a keresettebb gimnáziumok felvételi vizsgát szervezzenek a meghirdetett helyek felére. A felsőfokú oktatást szabályozó tervezet szerint a rektorok mandátuma ötéves lesz, és legfeljebb egyszer lehet újraválasztani őket. A doktori címekről ezentúl nem lehet egyoldalúan lemondani. Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Ludovic Orban vezette Jobboldali Erő bejelentette, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a jogszabályokat.

Az oktatási törvények elfogadása a RMDSZ egyik legfőbb célkitűzése volt a tavaszi parlamenti ülésszakban – nyilatkozta Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ felsőházi frakcióvezetője.

A szövetség álláspontja szerint az új jogszabályok pozitívumai közé tartozik, hogy az oktatási minisztériumnak külön országos programmal kell segítenie a kisebbségi diákokat a román nyelv elsajátításában. Emellett többletforrásokat biztosít a létszámhiányos kisebbségi iskolák számára és a jogszabály szerint a kisebbségi oktatás megszervezése nem lehetőség, hanem kötelezettség ott, ahol erre igény van. A többletfeladatot elvégző óvónők esetében a román nyelv oktatását ezentúl a tanítókhoz hasonlóan különóraként fogja fizetni a minisztérium.

A felsőoktatásban újból elérhetővé válnak a dupla szakosítások, amivel a tanárhiányt lehet ellensúlyozni. A diákok azon a nyelven felvételizhetnek egyetemre, amelyiken tanultak a középiskolában, ez alól csak a nemzetbiztonsági szakok kivételek. A most elfogadott törvények a következő tanévtől lépnek hatályba.