Hárman életüket vesztették, csaknem ötezer embert pedig evakuáltak az éjjel a közép-olaszországi áradásokban, amelyek elsősorban Emilia-Romagna tartományt sújtják. A régió közlekedése megbénult, öt megye teljesen van víz alatt. Más tartományokból tűzoltóegységek érkeztek segíteni, mintegy húsz helikopterrel végzik a mentést. Az eltűntek keresésében búvárok is részt vesznek. Bolognában egész kerületek kerültek víz alá, utakat zártak le, hidak omlottak le. A város körüli dombokon és hegyeken egymást követik a földcsuszamlások. Az alsóbb szinteket élőket evakuálták. Az iskolák ma is zárva tartanak.

Hónapokig tartó szárazság után majdnem egész Olaszországban esik az eső. A meteorológiai előrejelzések szerint az esőzés ma sem enyhül. Meteorológiai adatok szerint május másodikán és tegnap összesen annyi csapadék esett le Emilia-Romagnában mint hat hónap alatt szokott.

Kritikus a helyzet az áradás sújtotta Horvátországban is, ahol az elmúlt napok heves esőzései után az árvizek elleni harc a tetőfokára hágott. A horvát vízügyi hatóság előrejelzései szerint az elkövetkező napokban nagy vízhullámok várhatók a Száva, a Kulpa és az Una folyókon.

Bosznia-Hercegovinában is feszült a helyzet, az ország nyugati részén az emberek aggódva figyelik a szomszédban zajló fejleményeket.