Kimozdult a holtpontról a medveügy – nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, miután az Európai Parlament petíciós bizottságának küldöttsége Romániába érkezett, hogy a medvetámadásokról és az illegális fakitermelésekről tájékozódjon.

A tárcavezető megerősítette, hogy május folyamán közzétették azt a miniszteri rendeletet, amellyel vissza szeretnék vezetni a medvevadászatot és lehetőséget szeretnének teremteni, hogy megelőző beavatkozásokat hajtsanak végre. A rendelet terv szerint május végén meg is jelenik a Hivatalos Közlönyben.

Tánczos Barna megemlítette, hogy az utóbbi 5-6 évben több mint 150 embert támadott meg a medve, és 14 esetben a találkozás az ember életébe került. Mint mondta, a nagyragadozók más európai országokban is gondokat okoznak. Emiatt szeptember végén csúcstalálkozót szerveznek az európai nagyragadozók kérdéséről és az EU által követendő lépésekről. A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Miniszter ugyanakkor kijelentette, hogy Románia nem fogad el többé tanácsokat a medvepopuláció kezelésével kapcsolatban olyan országoktól, amelyek már 100 évvel ezelőtt kiirtották területükről ezt a fajt.

Az Európai Parlament petíciós bizottságának küldöttsége csütörtökig tartózkodik hazánkban.