Az európai kontinensen jelenleg nagy nyomás nehezedik a demokratikus értékekre, ezért minden eddiginél fontosabb, hogy az alapvető jogok védelmére képes, rugalmas demokráciákba fektessünk – jelentette ki Klaus Iohannis államelnök az Európa Tanács tagállamai állam- és kormányfőinek Reykjavikban zajló csúcstalálkozóján.

Iohannis rámutatott, hogy az elmúlt években Európa számos kihívással nézett szembe, kezdve a Covid-19 világjárvány elleni küzdelemmel, amely „elkerülhetetlen korlátozásokhoz”, ugyanakkor a félretájékoztatás „hatalmas hullámban’ való megjelenéséhez vezetett. Ez pedig lehetővé tette a „kiélezett nacionalizmus” újjáéledését. A gyűlöletbeszéd, a félretájékoztatás, a manipuláció, az újságírók elleni erőszak és a rosszindulatú befolyás csak néhány példa e válságok Európa-szerte tapasztalható hatásaira – tette hozzá. Iohannis szerint a demokratikus értékek, a sajtószabadság, a sokszínűség és a liberális demokrácia mind nyomás alatt állnak az európai kontinensen. Ezért most fontosabb, mint valaha, hogy befektessünk abba, hogy a demokráciák rugalmasabbá váljanak, és jobban meg tudják védeni alapvető jogainkat – fejtette ki a román államfő.

Iohannis ugyanakkor leszögezte, hogy a demokratikus országok támogatják Ukrajnát és állampolgárait, és támogatják a szabadságért, demokráciáért, illetve a megfélemlítés, totalitarianizmus és elnyomás ellen zajló harcot is.

Az Európa Tanács 18 év után most ülésezik először. A 46 országot tömörítő egyik legjelentősebb emberi jogi szervezet kétnapos reykjavíki találkozójának megnyitóján Oroszország felelősségre vonása került fókuszba. A szervezet tagja Ukrajna és Oroszország is, utóbbit azonban a háború kitörése után kizárták.

A találkozó célja, hogy a mai nap végére elkészüljenek a kompenzációs rendszer körvonalai, amely segít elindítani Ukrajna gyógyulási folyamatát gazdasági szempontból. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott: fontos téma lesz Oroszország felelősségre vonása az agresszió bűntettéért, amelyet folyamatosan elkövet azzal, hogy háborút folytat Ukrajnában.